Πάντα πλάι σου,Nicholas Sparks, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ένα από τα βιβλία που μπήκε στην καρδιά μου και απέκτησε μια θέση εκεί είναι το Πάντα πλάι σου του Nicholas Sparks από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν και ήταν το πρώτο τουλάχιστον βιβλίο που διάβασα από τον Nicholas Sparks, σίγουρα δεν είναι το τελευταίο καθώς έχουν μπει στην σειρά και άλλα του ίδιου συγγραφέα .Έχοντας δει την ταινία το Ημερολόγιο που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να εντυπωσιαστεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά η ταινία και η υπόθεση της είχε από την αρχή ανεβάσει το πήχη των προσδοκιών αρκετά ψηλά. Και το Πάντα πλάι σου κράτησε τον πήχη το ίδιο ψηλά και δημιούργησε σε έμενα τουλάχιστον ακόμα ψηλότερες προσδοκίες για τα επόμενα.
Στο βιβλίο γνωρίζουμε τον Ρας. Που στα 32 χρόνια είναι η προσωποποίηση του American Dream. Έχει μια ακριβοπληρωμένη δουλειά, ένα πολυτελές σπίτι, μια πανέμορφη γυναίκα, ένα γλυκύτατο παιδί. Ότι πόθησε περισσότερο ποτέ στην ζωή του. Και από την μια στιγμή στην άλλη όλες οι σταθερές της ζωής του αλλάζουν. Χάνει την δουλειά του, την γυναίκα του και βρίσκεται να έχει την αποκλειστική φροντίδα της πεντάχρονης κόρης του. Ζούμε μαζί του την χαρά, την λύπη , την στενοχώρια την απόγνωση. Όλα στον μέγιστο βαθμό. Τελειώνοντας το βιβλίο εκτός από την απέραντη συγκίνηση που είχα βιώσει, έψαχνα για ώρες να βρω λέξεις να περιγράψω όλα όσα ένοιωθα. Αν και πρόκειται για ένα βιβλίο ξένου συγγραφέα, που όπως πολλές φορές έχω πει η γραφή τους διαφέρει από των Ελλήνων, ωστόσο με την εξαιρετική του μετάφραση κατάφερε μου προκαλέσει πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Κάνοντας μαζί με τον πρωταγωνιστή όλη την διαδρομή από την απόλυτη φαινομενικά ευτυχία μέχρι την απόγνωση, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς όλες τις δικές σου σταθερές της ζωής σου. Συχνά όλες εμείς οι μητέρες, στην «τρελή» πορεία μας μέσα στην ημέρα , παραγκωνίζουμε την άδολη πατρική αγάπη και την πατρική ανάγκη για αναγνώριση της απόλυτα σημαντικής δουλειάς που επιτελούν οι πατεράδες. Επειδή έχουμε την τύχη να μεγαλώνουμε μια ζωή μέσα στο σώμα μας, ίσως θεωρούμε την δική μας αγάπη προς τα παιδιά μας ανώτερη όλων των άλλων. Την κυριαρχία μας στην ζωή τους δεδομένη. Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος.
Είναι ένα πολύ γλυκό, συναισθηματικό βιβλίο που πραγματεύεται τόσο την πατρική αγάπη όσο και την αδελφική αγάπη καθώς συμπαραστάτη του στην δύσκολη διαδρομή ο Ρας έχει την αδελφή του. Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, καθώς η σχεδόν κινηματογραφική γραφή του συγγραφέα δεν σε κάνει να βαριέσαι καθόλου. Για μένα ένα βιβλίο ύμνος στην μοναδική σχέση πατέρα κόρης….
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Στα τριάντα δύο του, ο Ράσελ Γκριν τα έχει όλα: µια εντυπωσιακή σύζυγο, µια αξιαγάπητη εξάχρονη κόρη, µια πετυχημένη καριέρα ως διαφηµιστικό στέλεχος και ένα ωραίο σπίτι. Ζει ονειρεµένη ζωή, και ο γάµος του µε τη σαγηνευτική Βίβιαν είναι το κέντρο της. Κάτω, όµως, από τη γυαλιστερή επιφάνεια αυτής της τέλειας ύπαρξης, αρχίζουν να διακρίνονται ρήγµατα… και κανείς δεν εκπλήσσεται περισσότερο από τον ίδιο τον Ρας όταν κάθε πτυχή της ζωής του που θεωρούσε δεδοµένη ανατρέπεται. Μέσα σε λίγους µήνες, ο Ρας βρίσκεται, χωρίς δουλειά και σύζυγο, να πασχίζει να προσαρµοστεί σε µια νέα, περίπλοκη πραγµατικότητα. Αναλαµβάνοντας να φροντίσει την κορούλα του ως γονιός πλήρους απασχόλησης, ξεκινά ένα ταξίδι που τον τροµοκρατεί και τον αποζηµιώνει εξίσου – ένα ταξίδι που θα δοκιµάσει τις ικανότητές του και τη συναισθηµατική του αντοχή περισσότερο απ’ ό,τι είχε ποτέ φανταστεί. Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα µε θέµα την απώλεια, τη διάψευση των προσδοκιών αλλά και τη δύναµη της ανιδιοτελούς αγάπης.

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts

Κώστας Ακρίβος: Η ζωή έχει την δική της δυναμική. Ακόμα και όταν κάποιος νομίζει πως βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου ,η ομορφιά της ζωής μπορεί να τον σώσει.

Ακόμα και όταν κάποιος νομίζει πως βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, η ομορφιά της ζωής μπορεί να τον σώσει. Ακόμα και όταν κάποιος νομίζει πως

Μαίρη Μαγουλά:Έχω την αίσθηση πως όσο κι αν προσπαθήσω δεν θα κατορθώσω με λίγες λέξεις να βρω όλα εκείνα που κάνουν αυτήν την πόλη μαγική.

Σήμερα έχω την τιμή να μας μιλά για το νέο της βιβλίο, “Όταν πάγωσε ο Βόσπορος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο η κυρία Μαίρη