Το Χρυσό κλουβί, Camilla Lackberg, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η Camilla Lackberg κάνει μια στροφή στην συγγραφική της καριέρα και παρουσιάζει στο πολυπληθές κοινό της Το χρυσό κλουβί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για ένα περισσότερο κοινωνικό μυθιστόρημα παρά ψυχολογικό θρίλερ καθώς από το εξώφυλλο και μόνο αρχίζεις να καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Αυτό όμως που δεν μπορείς να συλλάβεις ούτε από την αρχή της ανάγνωσης είναι οι λεπτές παραμέτρους της ιστορίας
Η Φέι είναι μια γυναίκα που φαινομενικά τα έχει όλα. Ένα υπέροχο σπίτι, έναν επιτυχημένο άνδρα, μια γλυκιά κόρη. Πλούτο, υλικά αγαθά. Έχει ότι ποθήσει. Αλλά δεν έχει το κυριότερο. Ευτυχία και εσωτερική γαλήνη. Η Φέι δεν ήταν πάντα η γυναίκα που είναι σήμερα. Κάποτε είχε όνειρα. Είχε δίψα για ζωή. Ήταν έξυπνη, είχε στόχους. Ήθελε να πετύχει, να δημιουργήσει. Να γίνει κάποια. Και μετά μπήκε στην ζωή της ο άνδρας της. Και έκανε πίσω. Και του έδωσε τα πάντα. Με αντάλλαγμα μόνο την αγάπη του. Αλλά η αγάπη ως γνωστό δεν κρατά για πάντα. Δυστυχισμένη πλέον μέσα στον γάμο της δεν αργεί να καταλάβει πως ο άνδρα της την απατά. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, μένει ξαφνικά στο δρόμο. Ψυχολογικά ποδοπατημένη. Και είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή που παίρνει την απόφαση, η παλιά δραστήρια, φιλόδοξη Φέι να βγει και πάλι στην επιφάνεια. Και ένα σχέδιο εκδίκησης αρχίζει να υφαίνεται σιγά σιγά στο μυαλό της.
Αν στο λεξικό δίπλα στην λέξη εκδίκηση είχε φωτογραφία , είμαι σίγουρη ότι θα είχε την φωτογραφία του συγκεκριμένου βιβλίου. Πρόκειται για την απόλυτη γυναικεία εκδίκηση . Η Camilla Lackberg φτιάχνει την απόλυτη γυναικεία φιγούρα , που παρόλα τα ελαφρυντικά που μπορεί να της δίνεις, δεν σου γίνεται ιδιαίτερα αγαπητή. Είναι ένα ωμό και σκληρό βιβλίο που αποτυπώνει την σύγχρονη πραγματικότητα. Η γυναικεία εξαπάτηση από το ανδρικό φύλο είναι μια κατάσταση που υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Ο τρόπος γραφής της ίσως ξενίζει σε εμάς. Καθώς διαφέρει κατά πολύ από τον τρόπο γραφής των Ελλήνων συγγραφέων. Επίσης είναι λιγάκι δύσκολο να κάνουμε την αναγωγή της ιστορίας στην ελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο η συγγραφέας γνωρίζοντας άριστα την γυναικεία ψυχολογία φτιάχνει ένα αριστοτεχνικό κείμενο. Με πολύ σωστά τοποθετημένα τα flashback του παρελθόντος να φωτίζουν το παρελθόν της πρωταγωνίστριας. Ενός παρελθόντος που έχει διαμορφώσει απόλυτα το παρόν της. Εν κατακλείδι είναι ένα «γυναικείο» βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Ένα βιβλίο που κάθε άνδρας πρέπει να διαβάσει.
Από το οπισθόφυλλο: Η Φέι μοιάζει να τα έχει όλα: έναν τέλειο σύζυγο, μια πολυαγαπημένη κόρη και ένα πολυτελές διαμέρισμα στην καλύτερη περιοχή της Στοκχόλμης. Όμως σκοτεινές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία σ’ ένα γραφικό ψαροχώρι, τη Φιελμπάκα, τη στοιχειώνουν και νιώθει όλο και περισσότερο σαν φυλακισμένη σε χρυσό κλουβί. Κάποτε ήταν μια δυνατή και φιλόδοξη γυναίκα, πριν τα παρατήσει όλα για τον σύζυγό της τον Τζακ. Όταν διαπιστώνει πως εκείνος την απατά, ο κόσμος της Φέι γκρεμίζεται και μένει εντελώς ξεκρέμαστη. Είναι κυριολεκτικά καταρρακωμένη, ώσπου αποφασίζει να πληρώσει τον Τζακ με το ακριβές αντίτιμο της προδοσίας του, με τη δίκαιη εκδίκησή της. Το Χρυσό κλουβί είναι ένα γενναίο μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που τη χρησιμοποίησαν, την πρόδωσαν ώσπου να πάρει τη μοίρα στα χέρια της. Μια δραματική ιστορία εξαπάτησης, λύτρωσης και εκδίκησης.

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts

Κώστας Ακρίβος: Η ζωή έχει την δική της δυναμική. Ακόμα και όταν κάποιος νομίζει πως βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου ,η ομορφιά της ζωής μπορεί να τον σώσει.

Ακόμα και όταν κάποιος νομίζει πως βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, η ομορφιά της ζωής μπορεί να τον σώσει. Ακόμα και όταν κάποιος νομίζει πως

Μαίρη Μαγουλά:Έχω την αίσθηση πως όσο κι αν προσπαθήσω δεν θα κατορθώσω με λίγες λέξεις να βρω όλα εκείνα που κάνουν αυτήν την πόλη μαγική.

Σήμερα έχω την τιμή να μας μιλά για το νέο της βιβλίο, “Όταν πάγωσε ο Βόσπορος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο η κυρία Μαίρη