Εραστές του φωτός,Κλαίρη θεοδώρου, εκδόσεις Ψυχογιός.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το νέο μυθιστόρημα της Κλαίρη Θεοδώρου, εραστές του φωτός που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Για έμενα το βιβλίο αυτό αποτέλεσε την πρώτη γνωριμία με την συγγραφέα. Σίγουρα όμως όχι την τελευταία καθώς η γραφή της μου πήγε πολύ. Πολυτάλαντη και με πολλά ενδιαφέροντα γυναίκα, δεν μπορούσε παρά να γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα.
Στο βιβλίο γνωρίζουμε την Άλμα και την Ελληνόπη. Την Άλμα που γεννιέται στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας κάπου στα τέλη του 1899 και την Ελληνόπη που γεννιέται στη Ελλάδα το 1971.Δυο γυναίκες διαφορετικές στο χαρακτήρα , στην μόρφωση, στο κοινωνικό υπόβαθρο , στον χώρο αλλά κυρίως στον χρόνο που κινούνται. Δυο γυναίκες όμως που όπως φαίνεται από την ιστορία του βιβλίου ήταν γραφτό οι δρόμοι τους να συναντηθούν. Η Άλμα γνωρίζει από την αρχή της ζωής της το σκληρό πρόσωπο της μοίρας καθώς εκείνη και η οικογένεια της ζουν την φρίκη από την καταστροφή του Αϊδινίου το 1919. Αυτή η καταστροφή αποτελεί το εφαλτήριο για μια διαφορετική ζωή. Από τα παράλια της Τουρκίας βρίσκεται για σπουδές στην Δρέσδη. Και από εκεί κατακτά τον κόσμο σαν φωτογράφος. Επόμενοι σταθμοί Ελλάδα όπου γνωρίζει και συναναστρέφεται τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του αιώνα, Νέα Υόρκη και μετά ξανά Ελλάδα στην δύση πια της ζωής της. Από την άλλη μεριά η Ελληνόπη είναι παιδί μιας τυπικής οικογένειας της επαρχίας που έχει όνειρα και στόχους για τα παιδιά της. Αναγνωρίζοντας το ταλέντο της Ελληνόπης στην ζωγραφική την στέλνουν στην Αθήνα για σπουδές. Αφελής όμως η ίδια , αθώα λόγω ηλικίας κάνει την μια λάθος επιλογή μετά την άλλη. Μετά από σωρεία λαθών κυνηγημένη σχεδόν από τον τόπο της ο δρόμος της την βγάζει στην πόρτα της Άλμα. Και εκεί οι δυο γυναίκες ενώνονται σαν δυο κομμάτια πάζλ. Για πάντα.
Εμπνευσμένη από την ζωή της πασίγνωστης Ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s, κατά κόσμο Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, η Κλαίρη Θεοδώρου δομεί ένα ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα δοσμένο σε δυο χρόνους. Από την μια έχουμε την τριτοπρόσωπη αφήγηση της ζωής της Άλμα και από την άλλη την σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση της Ελληνόπης. Με τον τρόπο αυτό η συγγραφέας κατορθώνει να δώσει με απλό, λιτό σχεδόν απέριττο τρόπο τον χαρακτήρα των δυο γυναικών με απόλυτη ακρίβεια. Καθώς το βιβλίο έχει αρκετά ,ιστορικά γεγονότα τουλάχιστον την εποχή της Άλμα η εναλλαγή από τον ένα κόσμο στον άλλο αποφορτίζει τον αναγνώστη. Το βιβλίο αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμιγώς ιστορικό ή αμιγώς κοινωνικό. Είναι ένα κράμα και των δυο ειδών πράγμα που το κάνει άκρως ενδιαφέρον και γοητευτικό. Με εμφανή την αγάπη της για την τέχνη της φωτογραφίας αλλά και με γνώση για το αντικείμενο που περιγράφει μας δίνει ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Μας ταξιδεύει στον χρόνο , μας ταξιδεύει σε τόπους διαφορετικούς. Μας μαγεύει με την άκρως ενδιαφέρουσα ζωή της Άλμα. Ζωή βγαλμένη σαν από παραμύθι. Το απόλυτα ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο είναι πως η ζωή της είναι εμπνευσμένη από πρόσωπο υπαρκτό. Δεν αποτελεί προϊόν της φαντασίας της συγγραφέως, αυτό από μόνο του έχει μια περίεργη επίδραση στον αναγνώστη. Τουλάχιστον σε έμενα. Χωρίς να συμπαθήσω ιδιαίτερα ίσως και καθόλου θα έλεγα την Άλμα , εντούτοις έψαξα και διάβασα αρκετά για την Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη και την ενδιαφέρουσα ζωή της. Δεν ξέρω αν κατόρθωσα να σας δώσω την αίσθηση που αποκόμισα από το βιβλίο αυτό. Είναι ένα ανάγνωσμα που σε μαγεύει, σε ταξιδεύει, δοσμένο με πολύ αγάπη. Και αυτήν την αγάπη δεν μπορείς παρά να την νοιώσεις και να την λάβεις…
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Δεν υπάρχει τίποτα υγιές στη λατρεία της ομορφιάς. Η Άλμα και η Ελληνόπη, όμως, πιστεύουν ότι ομορφιά είναι όλο το φως που κρύβουμε μέσα μας. Δυο γυναίκες αιχμαλωτίζουν τις στιγμές με τον φωτογραφικό τους φακό, ωσότου η μοίρα τις φέρνει κοντά: την Άλμα, στη δύση της ζωής της, και την Ελληνόπη, στο καταμεσήμερο. Ένα διαρκές παιχνίδι του φωτός με τη σκιά είναι άλλωστε και η ίδια η ύπαρξή τους. Γεμάτη ανατροπές η ζωή της πρώτης. Από την καταστροφή του Αϊδινίου και της Σμύρνης, στην κοσμοπολίτικη Δρέσδη του Μεσοπολέμου, και από τα πρώτα φωτογραφεία της Ερμού στη Νέα Υόρκη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι οι πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Γεμάτη πληγές η ζωή της δεύτερης. Από την πνιγηρή επαρχία στην ολόφωτη πρωτεύουσα, και από την οδύνη ενός ανεκπλήρωτου έρωτα στην απόδραση από έναν γάμο χωρίς έρωτα. Γεμάτη αγάπη η σχέση τους και, κάπως έτσι, ο κόσμος ξαφνικά αλλάζει. Και τα σκοτάδια τους γεμίζουν φως… Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly’s.

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts

Ρένα Ρώση Ζαΐρη: Τα μυθιστορήματά μου αντικατοπτρίζουν την ίδια τη ζωή, οι ήρωές μου παρόλες τις δυσκολίες, δε λυγίζουν, χαμογελούν, αισιοδοξούν και προχωρούν, παλεύοντας να μεταδώσουν μηνύματα ζωής.

Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που έχεις “μεγαλώσει” μαζί τους. Σε έχουν πιάσει από το χέρι από την αρχή της αναγνωστικής σου πορείας και δεν σε έχουν

Μαρία Τσιρωνά: Μετά από ένα τραγικό γεγονός δεν είμαστε ποτέ ξανά οι ίδιοι. Συνεχίζουμε τη ζωή μας όμως είμαστε πια διαφορετικοί.

Έχοντας διαβάσει ήδη δυο από τις ιστορίες της κυρίας Τσιρωνά, προσπαθούσα να καταλάβω ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που κάνει τις ιστορίες της τόσο ελκυστικές

Ειρήνη Μαλαχτάρη: Κανείς δεν είναι τόσο ασήμαντος ώστε να μην έχει γεννηθεί και κανείς δεν είναι τόσο σπουδαίος ώστε να μην πεθάνει.

Η Ειρήνη Μαλαχτάρη συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο “Οι ναυαγοί” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα πολυπρόσωπο ανάγνωσμα για την ανθρώπινη φύση,