Λύτρωση, Yrsa Sigurdardottir ,εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η αστυνομία όπως και ο κόσμος όλος μαθαίνει για την τρομερή δολοφονία, μιας έφηβης κοπέλας , της Στέλλας από το snapchat. Αργότερα ανακαλύπτεται το πτώμα της με ένα σημείωμα με τον αριθμό 2. Και ενώ η αστυνομία προσπαθεί να βρει μια άκρη και ταυτόχρονα να ανακαλύψει το πτώμα νούμερο 1 πριν τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη άλλος ένας έφηβος εξαφανίζεται. Στον τόπο της εξαφάνισης του η αστυνομία βρίσκει ένα χαρτί με το νούμερο 3. Όσο περνάει η ώρα το κουβάρι περιπλέκεται όλο και περισσότερο και οι πιθανότητες να βρεθεί ζωντανός όλο και λιγοστεύουν. Τι κοινό μπορεί να έχουν όμως οι δυο κατά τα άλλα άγνωστοι έφηβοι; Όσο η αστυνομία ψάχνει τόσο πιο πολύ ανακαλύπτει ότι οι δυο έφηβοι δεν ήταν όπως φαίνονταν και ότι το μόνο κοινό τους στοιχείο ήταν το bulling …
Το νέο βιβλίο της Yrsa Sigurdardottir «Λύτρωση» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα τρομερά επίκαιρο βιβλίο που μας μεταφέρει στον σκοτεινό κόσμο του σχολικού εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό. Με μια αστυνομική ιστορία, για μια συγγνώμη που άργησε να έρθει και που ίσως να μην ερχόταν ποτέ η συγγραφέας μας βάζει στον σκληρό κόσμο του σχολικού εκφοβισμού, στην σύγχρονη όμως κοινωνία που το κατά πρόσωπο τείνει να εκλείψει. Ο σχολικός εκφοβισμός πλέον ασκείτε με σύγχρονα μέσα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν καθοριστικό ρολό. Και με αυτόν τον τρόπο το bulling ξεφεύγει κατά πολύ από τα κλειστά όρια του σχολείου και εξαπλώνεται στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο του παιδιού.
Η λύτρωση είναι ένα καταπληκτικό, ευφάνταστο βιβλίο που που δεν μπορεί παρά να σε συγκλονίσει είτε είσαι γονιός, είτε δεν είσαι. Καθηλωτικό και ανατριχιαστικό σε πολύ σωστά σημεία. Το bulling είναι ένα φαινόμενο , που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Η παράμετρος όμως των social media και αλόγιστη χρήση τους από παιδιά σε όλο και μικρότερη ηλικία ,που θέτει η συγγραφέας , είναι το νέο στοιχείο προς σκέψη και φυσικά προς λύση. Η αφήγηση είναι σφιχτή, τα γεγονότα παραθέτονται χωρίς περιττές λεπτομέρειες, τα στοιχεία είναι μπροστά σου αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορείς να κάνεις την σύνδεση παρά μόνο στο τέλος…. Και αυτό με επιφύλαξη. Η λύτρωση ήταν το πρώτο βιβλίο της Yrsa Sigurdardottir αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο καθώς ο αστυνόμος Χούλνταρ απέκτησε ακόμα μια θαυμάστρια.
Από το οπισθόφυλλο: Η αστυνομία μαθαίνει για το έγκλημα όπως και όλοι οι υπόλοιποι, μέσω Snapchat. Το βίντεο δείχνει ένα τρομοκρατημένο θύμα να ζητά συγχώρεση. Όταν βρίσκουν το πτώμα, συνοδεύεται από ένα χαρτί με τον αριθμό 2. Ο επιθεωρητής Χούλνταρ εμπλέκεται στην έρευνα, στην οποία ζητά τη συνδρομή της παιδοψυχολόγου Φρέιγια καθώς θα πρέπει να ανακρίνουν τους έφηβους φίλους του θύματος. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι η δολοφονημένη νεαρή Στέλλα δεν ήταν το αγγελούδι που όλοι έλεγαν πως ήταν. Ακόμα κι έτσι όμως, ποιος μπορεί να τη μισούσε τόσο ώστε να τη σκοτώσει; Κι ύστερα ένας ακόμα έφηβος εξαφανίζεται και έρχονται στην επιφάνεια και άλλα σχετικά βίντεο. Ενώ η έρευνα μοιάζει να έχει πιάσει πάτο, ο Χούλνταρ και η Φρέιγια συμφωνούν σε δύο σημεία: ότι η αλήθεια δεν είναι καθόλου απλή και ότι ο δολοφόνος δεν έχει τελειώσει τη δουλειά του.

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts

Κώστας Ακρίβος: Η ζωή έχει την δική της δυναμική. Ακόμα και όταν κάποιος νομίζει πως βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου ,η ομορφιά της ζωής μπορεί να τον σώσει.

Ακόμα και όταν κάποιος νομίζει πως βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, η ομορφιά της ζωής μπορεί να τον σώσει. Ακόμα και όταν κάποιος νομίζει πως

Μαίρη Μαγουλά:Έχω την αίσθηση πως όσο κι αν προσπαθήσω δεν θα κατορθώσω με λίγες λέξεις να βρω όλα εκείνα που κάνουν αυτήν την πόλη μαγική.

Σήμερα έχω την τιμή να μας μιλά για το νέο της βιβλίο, “Όταν πάγωσε ο Βόσπορος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο η κυρία Μαίρη