Γυναίκες χωρίς έλεος, Camila Lackberg, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μετά το χρυσό κλουβί, η Camila Lackberg, η αγαπημένη συγγραφέας εκατομμυρίων αναγνωστών παγκοσμίως, επιστρέφει με τη νέα της νουβέλα «Γυναίκες χωρίς έλεος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πιστή στο μότο της, γυναίκες ενωμένες ποτέ νικημένες και σαφώς επηρεασμένη από το παγκόσμιο κίνημα #metoo, το γυναίκες χωρίς έλεος αποτελεί έναν ύμνο στην γυναικεία εκδίκηση.
Η Ίνγκριντ , η Μπιργίτα και η Βικτόρια, είναι τρεις γυναίκες, διαφορετικής ηλικίας και διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου. Τρεις γυναίκες για τον έξω κόσμο καλά παντρεμένες. Αλλά επειδή κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Και οι τρεις βιώνουν από μια διαφορετική μορφή κακοποίησης και εξευτελισμού της προσωπικότητας τους. Τα όνειρα που έκαναν για την ζωή τους, έρχονται τώρα να τις εκδικηθούν βλέποντας την «κατάντια» τους. Η μόνη λύση που βρίσκουν για να λυτρωθούν είναι να διαπράξουν όχι έναν αλλά τρεις τέλειους φόνους. Υπάρχει όμως ο τέλειος φόνος;
Οι γυναίκες χωρίς έλεος αποτελούν μια συνέχεια του βιβλίου το χρυσό κλουβί. Όχι συγγραφική αλλά ιδεολογική. Η Camila Lackberg , έχει στρίψει το τιμόνι της συγγραφικής της πορείας, και έχει βάλει πλώρη για θέματα πιο «γυναικείας» αλληλεγγύης. Η παγκόσμια απήχηση που έχει πάρει το κίνημα #metoo αλλά και οι αναρίθμητες ιστορίες που έχουμε όλες να διηγηθούμε είτε από προσωπική εμπειρία, είτε από φίλες και συγγενείς, δίνουν άπλετο υλικό. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι λιγάκι υπερβολικό. Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, να θέλεις την παραδειγματική τιμωρία όσων διαπράττουν σωματική ή λεκτική κακοποίηση και διαφορετικό να προάγεις την αυτοδικία. Αυτό όσον αφορά την ιδεολογική τοποθέτηση του βιβλίου. Στα τεχνικά θέματα πρόκειται για ένα άρτια δομημένο έργο μικρής έκτασης. Γρήγορο, έξυπνο, εύστροφο με τις ανατροπές που δεν θα μπορούσε η συγγραφέας να μην χρησιμοποιήσει. Είναι η απόδειξη για το πόσο κοντά μπορεί να φτάσει ένας καθόλα συνετός άνθρωπος στον φόνο, ανεξάρτητα από το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό του υπόβαθρο όταν νοιώσει ότι πλήττεται η αξιοπρέπεια του. Τρεις διαφορετικές ιστορίες με κοινούς τόπους που στο τέλος ενώνονται για έναν κοινό σκοπό. Στα μείον του θα έρθω να προσθέσω την μικρή του έκταση. Δεν ξέρω αν υπηρετεί κάποιον σκοπό αλλά η θεματολογία του έδινε την δυνατότητα να αναπτυχθεί κι άλλο. Θα ήθελα να δω την ζωή των τριών γυναικών σε μεγαλύτερη έκταση. Τα κίνητρα τους πίσω από τα προφανή. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και που θα συνταράξει λίγο τις ισορροπίες μας όπως όλες οι ανάλογες ιστορίες.
Από το οπισθόφυλλο: ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η Ίνγκριντ εγκατέλειψε την πολλά υποσχόμενη δημοσιογραφική της καριέρα για να υποστηρίξει τα επαγγελματικά όνειρα του συζύγου της. Ανακαλύπτει πως εκείνος για άλλη µια φορά την απατά. Η Μπιργίτα δεν πηγαίνει να κάνει τις προγραμματισμένες ιατρικές της εξετάσεις για να µην αποκαλυφθεί ότι τη δέρνει ο άντρας της. Ανακαλύπτει πως πάσχει από καρκίνο του µαστού. Η Βικτόρια έφυγε από τη Ρωσία για να παντρευτεί έναν άντρα που γνώρισε διαδικτυακά. Ανακαλύπτει πως ο καλοκάγαθος Σουηδός αγρότης που εµπιστεύτηκε είναι ένας τύραννος. ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ Η µόνη λύση για να ελευθερωθούν είναι να διαπράξουν όχι έναν, αλλά τρεις τέλειους φόνους…

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts