Νάγια Δαλακούρα: Η έμπνευση είναι ιστορίες, ήχοι, μυρωδιές, εικόνες, άνθρωποι. Είναι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Η Νάγια Δαλακούρα είναι γνωστή για τις μοναδικές ιστορίες της που μας ταξιδεύουν κάθε φορά σε διαφορετικό τόπο και χρόνο χαρίζοντας μας ήρωες που τους θυμόμαστε για καιρό. Σήμερα μας μιλάει για το νέο της βιβλίο “Ο χορός του αετού “ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με εθνογραφικά στοιχεία για τους Σαρακατσάνους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και ιστορικά γεγονότα των μέσων του 20ού αιώνα που σημάδεψαν τον τόπο αυτό. Είναι ένα κείμενο που μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω στους αναγνώστες μου τη συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα, τον υλικό και άυλο πολιτισμό τους, και να μοιραστώ μαζί τους προγονικές ιστορίες βασισμένες στη μεταμνήμη μου.

  • Με όχημα την ιστορία των ηρώων σας, μας γνωρίζετε την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των Σαρακατσάνων, ανασύροντας μνήμες αλλά και συζητήσεις ίσως και αναζητήσεις δικών σας προσώπων. Σας άγχωσε καθόλου το αν θα καταφέρετε να αποτυπώσετε όλα αυτά με ακρίβεια στο χαρτί;

Δεν υπήρχε άγχος, καθώς ήταν απόλυτα βιωματική διαδικασία. Με ενδιέφερε ωστόσο η με σεβασμό προσέγγιση στους ανθρώπους που δεν είναι πλέον εν ζωή και στο φορτίο της μνήμης τους.

  • Πριν γράψετε ένα βιβλίο, τι προεργασία κάνετε; Έχετε κάποιο «τελετουργικό»;

Η προεργασία κάθε βιβλίου μου περιλαμβάνει συνήθως επιτόπια και αρχειακή έρευνα, αλλά και πολύ προσωπική ανάγνωση, η οποία συνεχίζεται παράλληλα καθόλη τη διάρκεια της συγγραφής.

  • Τι είναι αυτό που σας συνδέει με τους χαρακτήρες σας; Είναι σχέσεις οικειότητας, αγάπης ή απεικονίζουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπων στη ζωή σας;

Οι ήρωες όλων των μυθιστορημάτων μου είναι σχεδόν πάντα χαρακτήρες παθιασμένοι, σαφώς επηρεασμένοι από ιδιαίτερους ανθρώπους που διασταυρώθηκαν μαζί μου σε διάφορες χρονικές συγκυρίες της ζωής μου και κίνησαν το ενδιαφέρον μου.

  • Αν σας έλεγε κάποιος ότι μπορείτε να έχετε στη βιβλιοθήκη σας μόνο 5 βιβλία, ποια θα ήταν αυτά;

Τρέμω στη σκέψη και μόνο ότι μπορεί να συμβεί αυτό!

  • Τι καθιστά έναν συγγραφέα επιτυχημένο; Οι πωλήσεις, η ψυχή που έχουν τα έργα του ή η διαχρονικότητα αυτών;

Η ποιοτική, ειλικρινής και συνεπής σχέση με τους αναγνώστες του.

  • Ποιο βιβλίο σας γράφτηκε με πιο παράξενο και αλλόκοτο τρόπο;

Ίσως το «Λουλούδι της Θάλασσας», καθώς ήταν το μόνο για το οποίο δεν είχα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω επιτόπια έρευνα, οπότε χρειάστηκε να επιστρατεύσω μεγάλη δόση φαντασίας για την περιγραφή του αρκτικού τοπίου.

  • Η έμπνευση είναι μια ιστορία εκεί έξω αρκεί να έχεις το κατάλληλο βλέμμα να την δεις;

Η έμπνευση είναι ιστορίες, ήχοι, μυρωδιές, εικόνες, άνθρωποι. Είναι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

  • Τέλος αφού σας ευχαριστήσω για μια ακόμα φόρα θα ήθελα να σας ρωτήσω έχοντας κυκλοφορήσει πλέον το τέταρτο μυθιστόρημα σας και κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία αυτή, αν υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε ή δεν θα κάνατε καθόλου;

Απόλαυσα κάθε στιγμή της διαδρομής.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts

Μαρία Τσιρωνά: Μετά από ένα τραγικό γεγονός δεν είμαστε ποτέ ξανά οι ίδιοι. Συνεχίζουμε τη ζωή μας όμως είμαστε πια διαφορετικοί.

Έχοντας διαβάσει ήδη δυο από τις ιστορίες της κυρίας Τσιρωνά, προσπαθούσα να καταλάβω ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που κάνει τις ιστορίες της τόσο ελκυστικές

Ειρήνη Μαλαχτάρη: Κανείς δεν είναι τόσο ασήμαντος ώστε να μην έχει γεννηθεί και κανείς δεν είναι τόσο σπουδαίος ώστε να μην πεθάνει.

Η Ειρήνη Μαλαχτάρη συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο “Οι ναυαγοί” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα πολυπρόσωπο ανάγνωσμα για την ανθρώπινη φύση,