Tο κόκκινο μαντίλι, Κυριάκος Αθανασιάδης, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το νέο μυθιστόρημα του Κυριάκου Αθανασιάδη Το κόκκινο μαντίλι είναι το τρίτο του έργο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο Κυριάκος Αθανασιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Από το 1986 έως το 2009 έζησε στην Αθήνα. Από τον Ιούλιο του 2017 ζει στην Πράγα. Εργάστηκε για τρεις δεκαετίες στον χώρο του βιβλίου ως επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης πεζογραφίας και στέλεχος εκδοτικού οίκου. Είναι συνιδρυτής του πολιτικού-πολιτιστικού ιστότοπου και διαδικτυακού ραδιοφώνου Amagi (2012 κ.ε.). Έχει εκδώσει περί τα 30 βιβλία, ανάμεσά τους και αρκετά παιδικά, καθώς και έξι μυθιστορήματα για εφήβους, με διάφορα ψευδώνυμα. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Οι τέσσερις εποχές της μέλισσας , καθώς και το βιβλίο του Οδηγός συγγραφής: Πώς να γράφουμε ένα μυθιστόρημα και τι πρέπει να αποφεύγουμε σε 50 κανόνες.
Ο Καλός, όνομα και πράγμα, είχε την τύχη να γεννηθεί στους Άγιους Πάντοτε στις αρχές του 1900. Από μικρό παιδί έζησε τον χαμό της μάνας του και αργότερα την ανημποριά του πατέρα του. Δεν το έβαλε όμως κάτω και φόρεσε το ρόλο του προστάτη γι αυτόν, την μητριά του και τις τρεις αδελφές του. Θα μεγαλώσει δύσκολα, θα δουλέψει σκληρά, σχεδόν σαν σκλάβος για την ίδια του την οικογένεια. Παρόλα αυτά δεν θα νοιώσει την αγάπη, την αναγνώριση, το μητρικό χάδι. Θα γνωρίσει την αδιαφορία, το μίσος. Εκεί γύρω στα εφτά του χρόνια θα γνωρίσει την συνοδοιπόρο του στην ζωή. Την καλή του την Ξωθιά. Μια νεράιδα που δεν θα τον αφήσει ποτέ… και που μια ακόμα δύσκολη μέρα, όπως όλες άλλωστε οι μέρες του Καλού, θα του δώσει την ώθηση να φύγει. Και θα φύγει. Και θα ζήσει πολλά. Και θα ζήσει και καλά και δύσκολα. Και θα μεγαλουργήσει. Και θα κάνει πράγματα που ούτε τα ονειρεύτηκε και ούτε που τα ήθελε. Άλλα και πράγματα που είναι γεννημένος γι’ αυτά. Και θα είναι σαν έζησε πολλές ζωές μαζί. Πάντα παρέα με την Ξωθιά του και το μαντίλι της.
Δεν θα πω ψέματα, ήταν ένα βιβλίο που με δυσκόλεψε αρκετά. Ο Κυριακός Αθανασιάδης είναι ένας συγγραφέας που έχει ένα στυλ γραφής αρκετά διαφορετικό από αυτό που είχα, τουλάχιστον εγώ, συνηθίσει. Μεγάλες προτάσεις, σχεδόν μια παράγραφο. Αναλυτικές περιγραφές, συχνές επαναλήψεις μιας πρότασης. Ωστόσο δεν αφήνω κανένα βιβλίο στην μέση και πάντα δίνω πολλές ευκαιρίες. Το κόκκινο μαντίλι λοιπόν ήταν ένα βιβλίο που δικαίωσε αυτήν την επιλογή μου πολλές φορές. Οι προτάσεις του αν και μεγάλες είναι γεμάτες από εικόνες, ήχους, μυρωδιές Αν παρακάμψεις τις όποιες δυσκολίες μπορεί να βρεις, καθαρά προσωπικό θέμα αυτό, είναι ένα βιβλίο που θα σε ταξιδέψει στο μαγικό αλλά και δύσκολο κόσμο του Καλού. Το κόκκινο μαντίλι είναι εν μέρη ένα ιστορικό μυθιστόρημα, με συνεχείς παραθέσεις ιστορικών διηγήσεων. Είναι στην ουσία ένα οδοιπορικό στην ιστορία της Ελλάδας το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα μέσα από τα μάτια και την ζωή του Καλού. Είναι όμως εν μέρη και ένα αισθηματικό μυθιστόρημα καθώς αφηγείται την μεγάλη αγάπη του Καλού. Ωραία ιστορία, άριστος χειρισμός της ελληνικής γλώσσας, υπέροχες εικόνες, πασπαλισμένες με την ανάλογη μαγεία των νεράιδων των παραμυθιών. Η πλοκή του βιβλίου είναι δεμένη με αρχή μέση και τέλος. Και εκεί κατά τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, που πια η συγκίνηση δεν μπορεί να κρυφτεί έρχεται η συνειδητοποίηση πως κάθε ιστορία έχει μαθήματα να σου διδάξει. Και η ιστορία του Καλού είναι γεμάτη μαθήματα, ανθρωπιάς, ανιδιοτελούς αγάπης και συντροφικότητας. Το κόκκινο μαντίλι είναι πραγματικά ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν….
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ο Καλλίνικος, ένα αγόρι γεμάτο περιέργεια για τα πάντα, γεννιέται στο έμπα του προηγούμενου αιώνα, το 1900, στους Αγίους Πάντοτε, κάπου κοντά στην Κώμη, ψηλά στο βουνό, σε μια περιοχή παλιά, χορτασμένη ιστορία και μυστικά Θα μεγαλώσει δύσκολα, δουλεύοντας από τα πέντε του χρόνια για να στηρίξει το σπιτικό του. Μέχρι που το σπιτικό του το ίδιο, στο πρόσωπο μιας σκληρόκαρδης μητριάς, θα τον αναγκάσει να φύγει… Μπακαλόγατος πια, υιοθετημένος από δυο θεόρατους μπακάληδες, δυο πραγματικούς αγίους που θα τον λατρέψουν, θα δει τα χρόνια να περνούν με πολλή δουλειά και πολλή αγάπη, με ράψιμο, κέντημα και μαγειρική… και με λίγη μαγεία. Κι αν δεν κατάφερε ποτέ του να μάθει γράμματα, τουλάχιστον θα ερωτευτεί. Όμως οι καιροί είναι παράξενοι, άγριοι, και θέλουν τον Καλλίνικο κοντά τους. Γιατί πρέπει να γίνουν πολλά πέρα στη Μακεδονία, στον μεγάλο αγώνα του έθνους, κι άλλα τόσα ακόμη πιο μακριά, στη Σμύρνη — κι ακόμα, ακόμα πιο βαθιά σ’ εκείνα τα αρχαία χώματα της Ανατολής. Και το αγόρι, ντυμένο μια στολή που δεν του ταιριάζει, θα πάει εκεί, ίσια στο κόκκινο μάτι όλων των πολέμων. Μα η καρδιά του πάντα θα χτυπά για την Κώμη. Και για τη Λέλα — τη Λέλα του. Ένα ταξίδι στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, πέρα για πέρα αληθινό. Κι ας πρωταγωνιστεί, κοντά στον Καλλίνικο, στη Λέλα και σε όλους τους άλλους, μια νεράιδα με το μαντίλι της.

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts

Ειρήνη Μαλαχτάρη: Κανείς δεν είναι τόσο ασήμαντος ώστε να μην έχει γεννηθεί και κανείς δεν είναι τόσο σπουδαίος ώστε να μην πεθάνει.

Η Ειρήνη Μαλαχτάρη συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο “Οι ναυαγοί” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα πολυπρόσωπο ανάγνωσμα για την ανθρώπινη φύση,