Το σκοτάδι δεν κοιμάται πότε, Simon Mockler, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Για σήμερα σας έχω μια πρόταση τελείως διαφορετική από αυτό που θα περιμένατε από εμένα. Τελείως διαφορετική αλλά εξίσου καταπληκτική. Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για το απόλυτο κατασκοπευτικό θρίλερ “Το σκοτάδι δεν κοιμάται ποτέ” του Simon Mockler που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ένα βιβλίο απόλυτα ανατρεπτικό, απόλυτα εθιστικό που δεν θα το αφήσετε από τα χέρια σας αν δεν μπει η τελεία στην ιστορία.

Βρισκόμαστε στο μακρινό 1967. Ύστερα από μια καταστροφική φωτιά σε μια μυστική βάση των Ηνωμένων Πολιτείων κάτω από τους πάγους της  Γροιλανδίας που άφησε πίσω της 2 νεκρούς και έναν πολύ σοβαρά τραυματισμένο στρατιώτη. Τον Κόνορ Μέρφι. Ένας Νεουορκέζος ψυχίατρος, ο Τζακ Μίλερ, εξωτερικός συνεργάτης της CIA, θα αναλάβει να βοηθήσει τον Κόνορ να επανακτήσει την μνήμη του καθώς φαίνεται να μην θυμάται καθόλου τα γεγονότα πριν την καταστροφική φωτιά αλλά να βοηθήσει και την υπηρεσία να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη στην Γροιλανδία. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν ο Μίλερ μαθαίνει ότι ένας από τους τρεις εγκλωβισμένους στρατιώτες στην βάση, ήταν πράκτορας των Σοβιετικών και ο ίδιος θα πρέπει να τον ανακαλύψει.

Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να πω για να μην προδώσω τίποτα από την πλοκή του βιβλίου. Και μπορεί να ακούγεται εντελώς κλισέ η φράση αυτή αλλά ορκίζομαι ότι ποτέ δεν την εννοούσα περισσότερο από τώρα. Πρόκειται για μια ανατρεπτική ιστορία από αυτές που η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη και σε φτάνουν σε σημείο να μην μπορείς να πιστέψεις αυτό που διαβάζεις. Όσο ο Μίλερ καταδύεται στον πυρήνα της ιστορίας και παρασέρνει με την αφήγηση του ο συγγραφέας  και εσένα σε αυτόν αντιλαμβάνεστε μαζί ότι τελικά ποτέ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ο Mockler έχει φτιάξει μια ιστορία με ιστορικό υπόβαθρο που παίζει τόσο άσχημα με το μυαλό του αναγνώστη που τον φτάνει σε σημείο να απορεί, αν όλα τα στοιχεία ήταν από την αρχή μπροστά του και απλά αυτός ήταν ανήμπορος να τα δει. Αγωνία, δράση, ένταση, δολοπλοκίες, κατάσκοποι, δολοφονίες είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία αυτή και φυσικά που την κάνουν εξαιρετική. Με το σκοτάδι δεν κοιμάται ποτέ ο συγγραφέας συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό και πραγματικά βάζει τον πήχη εξαιρετικά ψηλά.

Από το οπισθόφυλλο:

Σε αυτό το ανατριχιαστικό μυθιστόρημα –με το οποίο μας συστήνεται ένας ταλαντούχος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας θρίλερ– ένας ψυχίατρος καλείται να λύσει ένα μυστήριο σε μια άκρως απόρρητη στρατιωτική βάση.

Χειμώνας 1967.

Μια αρκτική θύελλα παγιδεύει τρεις στρατιώτες σε μια μυστική αμερικανική βάση κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας. Όταν η ομάδα διάσωσης επιτέλους τους προσεγγίζει, οι δύο στρατιώτες έχουν απανθρακωθεί σε μια πυρκαγιά που φαίνεται να ξεκίνησε κατά λάθος και ο τρίτος, ο στρατιώτης Κόνορ Μέρφι, έχει επιβιώσει με σοβαρά εγκαύματα – αλλά δεν θυμάται τίποτα από τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ο Νεοϋορκέζος ψυχίατρος –και εξωτερικός σύμβουλος της CIA– Τζακ Μίλερ αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Μέρφι να ανακτήσει τη μνήμη του. Κουβαλώντας τις δικές του πληγές από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μίλερ νιώθει ότι έχει αρκετά κοινά με τον παραμορφωμένο νεαρό στρατιώτη και προσπαθεί υπομονετικά να τον βοηθήσει να θυμηθεί τα γεγονότα της φονικής θύελλας.

Όμως η CIA δεν αναθέτει στον Μίλερ μόνο να επαναφέρει τη μνήμη του Μέρφι, τον ενημερώνει επιπλέον ότι ένας από τους τρεις στρατιώτες ήταν πράκτορας των Σοβιετικών – και εκείνος πρέπει να τον ανακαλύψει. Καθώς ο Μίλερ ερευνά το παρελθόν των άλλων δύο στρατιωτών και την ιστορία της απομονωμένης βάσης, σύντομα συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Σάιμον Μόκλερ εργάστηκε ως καλλιτέχνης, μουσικός, δάσκαλος, δημόσιος υπάλληλος και ως διαφημιστής. Είναι συγγραφέας της παιδικής σειράς Beatrix the Bold, που έχει εκδοθεί από την Piccadilly Press. Το Σκοτάδι δεν κοιμάται ποτέ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

 

 

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts