Καζανόβα:Η σονάτα των ραγισμένων καρδιών, Matteo Strukul,εκδόσεις Μεταίχμιο

Βενετία 1755. Ο Τζάκομο Καζανόβα επιστρέφει στην πόλη της καρδιάς του. Το σούσουρο που ακολουθεί την επιστροφή του τον καθιστά το νούμερο ένα ανεπιθύμητο άτομο στην Γαληνοτάτη. Και όχι άδικα. Ατίθασο πνεύμα, γυναικοκατακτητής, ηθικά έκπτωτος για τα ήθη της εποχής βέβαια, ο Καζανόβα δεν σταματά να σκανδαλίζει την Βενετία των αριστοκρατών και όχι μόνο. Μια πρόκληση φαινομενικά εύκολη για τον Καζανόβα θα αποτελέσει την αρχή για μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της ζωής του. Η αυστριακή κόμισα Μάργκαρετ φον Στάινμπεργκ του υπόσχεται μια αξέχαστη ερωτική βραδιά αν καταφέρει να ξελογιάσει την κόρη ενός από τους σημαντικότερους αριστοκράτες της Βενετίας. Πίσω από αυτό το ερωτικό παιχνίδι κρύβεται η τύχη της ίδιας της Δημοκρατίας της Βενετίας σε μια εποχή που η ίδια η πόλη δείχνει να παρακμάζει.
Το βιβλίο του Matteo Strukul αποτελεί έναν ύμνο της Βενετίας. Βασισμένο σε ένα πλαίσιο πραγματικών γεγονότων ο συγγραφέας προσπαθεί και εν τέλει καταφέρνει να κάνει μια ανασύσταση των ιστορικών αυτών γεγονότων συνδυάζοντας όμως με φανταστικά στοιχεία. Ο ίδιος πιστεύει πως το βιβλίο του αποτελεί περισσότερο ένα μυθιστόρημα περιπέτειας και λιγότερο ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Παρόλα αυτά οι ιστορικές παραπομπές είναι συχνές και φυσικά αναπόφευκτες.
Προσωπικά ήταν ένα βιβλίο που με δυσκόλεψε λίγο. Και αυτό γιατί το ιστορικό μυθιστόρημα δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου. Επιπλέον το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η πλοκή ήταν παντελώς άγνωστο για έμενα οπότε έπρεπε να προσπαθήσω διπλά. Ωστόσο ο απόλυτα ενδιαφέρον τρόπος που είναι γραμμένο το βιβλίο με έκανε πολλές φορές να ανατρέξω στην πραγματική ζωή του ήρωα για να βρω αν υπάρχει πραγματική ακολουθία της πλοκής με την πραγματικότητα. Την απάντηση βέβαια δεν θα σας την δώσω…Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι Η σονάτα των ραγισμένων καρδιών είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που οι λάτρεις των ιστορικών μυθιστορημάτων θα λατρέψουν. Ατμοσφαιρικό, αισθησιακό όσο πρέπει σε ταξιδεύει στην Βενετία του 18 αιώνα. Σε κάνει να αγαπήσεις ακόμα και τον Τζάκομο Καζανόβα , έναν αντισυμβατικό ήρωα…
Από το οπισθόφυλλο: Ανάμεσα σε κανάλια βυθισμένα στην ομίχλη και εκθαμβωτικά μέγαρα αριστοκρατών, ξεπροβάλλει η Βενετία του 18ου αιώνα, πιο σαγηνευτική και ανηλεής από ποτέ: Ο Τζάκομο Καζανόβα, γνωστός για το πάθος του για τις γυναίκες, έχει μόλις επιστρέψει στην πόλη και δεν αργεί να μπλεχτεί σε ένα σκοτεινό στοίχημα. Η γοητευτική αυστριακή κόμισσα Μάργκαρετ φον Στάινμπεργκ τού υπόσχεται μια αξέχαστη ερωτική νύχτα αν καταφέρει να ξελογιάσει τη νεαρή Φραντσέσκα Ερίτσο, κόρη ενός από τους σημαντικότερους αριστοκράτες της Βενετίας. Η πρόκληση αυτή όμως δεν είναι απλώς ένα ερωτικό παιχνίδι: πίσω της κρύβονται τα μεγαλεπήβολα όνειρα του ιεροεξεταστή Πιέτρο Γκαρτσόνι αλλά και η τύχη της ίδιας της Δημοκρατίας της Βενετίας, που τώρα παρακμάζει μέσα σε μια σκοτεινή και βίαιη εποχή. Η τοπική εξουσία σχετίζεται με βίαια κακοποιά στοιχεία, οι δολοφονίες είναι στην ημερήσια διάταξη και οι εκπρόσωποι του νόμου κινούν τα νήματα ορμώμενοι από όχι και τόσο ευγενή αισθήματα… Ο πιο σοβαρός μπελάς του Καζανόβα όμως είναι άλλος: για πρώτη φορά θα ερωτευτεί αληθινά. Ο Matteo Strukul συνδυάζει με μαεστρία την περιπέτεια με τις ερωτικές ίντριγκες, την ιστορική ανασύσταση των γεγονότων με την επινόηση, πετυχαίνοντας να αποδώσει με πρωτοτυπία, δυναμισμό και φρέσκο βλέμμα το πνεύμα μιας συναρπαστικής εποχής.

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts