Αλεξία Καλαϊτζή: Το ενδιαφέρον ενός παιδιού μπορεί να είναι παροδικό όμως η εμπιστοσύνη είναι βασικός παράγοντας μίας υγιούς σχέσης

Σήμερα στην στήλη των συνεντεύξεων φιλοξενούμε την Κυρία Αλεξία Καλαϊτζή και το βιβλίο της Ο κύκλος της ζωής μέσα από τα μάτια της Μέλιας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Μιλάμε για την αγάπη της για τα παιδιά, για την συγγραφή και φυσικά για το βιβλίο της που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Κυρία Καλαϊτζή σας ευχαριστώ πολύ για το ποδαρικό που κάνετε στην στήλη και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα σχέδια σας.

  • Κυρία Καλαϊτζή σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στο bookstories.gr. Mιλήστε μας λίγο για εσάς για να σας γνωρίσουν καλύτερα και οι αναγνώστες μας.

Αρχικά, αν υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηρίσει τη φύση και την παρουσία μου, είναι η αγάπη μου για οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Συγκεκριμένα, ασχολούμαι με την τέχνη του χορού από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έπειτα από την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών μου σπουδών στην προσχολική εκπαίδευση αλλά και στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού, εργάστηκα για αρκετά χρόνια ως δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού. Το 2011 δημιούργησα την Σχολή Xορού Indancestrial και το 2017 το παράρτημά της και τα δύο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Με διακατέχουν αρκετές καλλιτεχνικές ανησυχίες οι οποίες με κινητοποιούν από νεαρή ηλικία να θέτω στόχους και σχέδια. Έτσι από το 2020 υλοποίησα ένα ακόμη όνειρο μου, την συγγραφή παιδικών παραμυθιών, με την έκδοση του πρώτου μου παιδικού βιβλίου με τίτλο “ Ο κύκλος της ζωής μέσα από τα μάτια της Μέλιας” από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Η δημιουργία είναι για εμένα ζωή και οι τέχνες είναι η μορφή της έκφρασης μου. Αγαπώ να δημιουργώ. Αγαπώ την καλαισθησία. Αγαπώ την ελευθερία. Αγαπώ την αγάπη.

  • Υπήρξε κάποια εσωτερική ανάγκη ή εξωτερικό ερέθισμα που σας οδήγησε στην συγγραφή του Κύκλου της ζωής; Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο προσεγγίζει με τον πιο ρεαλιστικά γλυκό τρόπο τις σκληρές όψεις της ζωής και δίνει στα παιδιά μικρής ηλικίας να κατανοήσουν πως όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Όντας και η ίδια παιδί, μεγάλωσα με τον φόβο της απώλειας και την αβεβαιότητα για καθετί ανεξήγητο. Αυτό που με ώθησε περισσότερο στο να συγγράψω το συγκεκριμένο έργο ήταν η σκέψη πως θα ήθελα να υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην δική μου παιδική ηλικία. Δημιούργησα, λοιπόν, μια ιστορία για τον κύκλο της ζωής, μέσα από την οποία οι μικροί αναγνώστες ανακαλύπτουν τα στάδια που μεσολαβούν μεταξύ γέννησης και θανάτου, στάδια τα οποία σε κάθε κύκλο ποικίλουν και διαφέρουν. Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου, ένα ηχηρό μήνυμα μένει να φωλιάσει στο μυαλό και στις καρδιές των παιδιών: να φροντίζουμε η ζωή μας να είναι περιτυλιγμένη από όμορφες εμπειρίες και στιγμές. Η αγάπη, η χαρά και η αλληλεγγύη είναι οι βασικές αξίες που διαφαίνονται μέσα από τις λέξεις του βιβλίου.

  • Είστε ένας άνθρωπος που έχετε ασχοληθεί με τα παιδιά πολύ. Τόσο σε εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και στο επαγγελματικό πεδίο. Είναι εύκολο πιστεύετε να κερδίσουμε το ενδιαφέρον ενός παιδιού αλλά και την εμπιστοσύνη του;

Μέσα από την επαφή μου με τα παιδιά αυτό που με ενδιαφέρει είναι να χτίσω μία σχέση που να βασίζεται σε αξίες οι οποίες να θεμελιώνουν αυτό το δεσμό. Το ενδιαφέρον ενός παιδιού μπορεί να είναι παροδικό και να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Όμως η εμπιστοσύνη είναι βασικός παράγοντας μίας υγιούς σχέσης και εξελίσσεται σταδιακά, χτίζεται μέρα με τη μέρα μέσα από σταθερή συμπεριφορά αλλά και προσπάθεια. Πιστεύω πως χρειάζεται και από την μεριά των παιδιών να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτών των αξιών ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και να είναι σε θέση να δημιουργούν αληθινές και δυνατές σχέσεις με τους γύρω τους. Άλλωστε τα παιδιά είναι ο καθρέφτης μας και είναι αλήθεια πως ότι τους δώσεις, αυτό θα σου επιστρέψουν.

Καθώς τα χρόνια περνούν έχω βρεθεί και η ίδια αντιμέτωπη με την απώλεια. Και μόνο το άκουσμα της λέξης με λυπεί πόσο μάλλον η αναβίωση της. Προσωπικά η εξοικείωση μου με το θέμα αυτό είναι υπό εξέλιξη και θεωρώ πως βελτιώνεται όσο μεγαλώνω. Ενώ συμφιλιώνομαι σταδιακά με την ιδέα, θεωρώ πιο σημαντικό να επικεντρωθώ στην ίδια την ζωή, στο παρόν δηλαδή γιατί μόνο αυτό μπορώ να ορίσω. Σε προσωπικό επίπεδο συναναστρέφομαι με λίγους ανθρώπους είναι η αλήθεια και πλέον αναζητώ σχέσεις που καθρεφτίζουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Θέλω να κάνω πράγματα που με γεμίζουν και μου δίνουν χαρά, να κάνω φιλικές ως προς την ψυχή μου επιλογές. Δεν μπορώ να εμποδίσω τον θάνατο και αν έρθει φυσικά και σε βάθος χρόνου δεν θέλω κιόλας. Μπορώ όμως να ζήσω την ζωή και αυτή είναι η αληθινή πρόκληση. Έχω συνεχώς στις σκέψεις μου ένα απόφθεγμα του Μπέρτολτ Μπρέχτ και πορεύομαι με αυτό:

“Μη φοβάσαι τόσο τον θάνατο όσο μια ανεπαρκή ζωή”.

  • Από την καθημερινή σας επαφή με τα παιδιά φαντάζομαι κάθε ηλικίας, ποιο είναι το μεγαλύτερο “δίδαγμα” που έχετε πάρει;

Τα παιδιά βρίσκονται γύρω μου σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Τόσο στο χώρο εργασίας όσο και μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Ζώντας ανάμεσά τους μαθαίνω το πιο σημαντικό. Τη χαρά να είσαι στο τώρα. Την έξαψη, την δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό που κρύβεται μέσα σε κάθε μοναδική στιγμή επαφής κι επικοινωνίας. Το απρόοπτο που μπορεί να παραμονεύει στη γωνία, το αναπάντεχο, αυτό το μοναδικό συναίσθημα που έχεις όταν ανακαλύπτεις ή κατακτάς κάτι νέο. Το ειλικρινές ενδιαφέρον που προκύπτει σε αυτά αυθόρμητα και εκφράζεται με σαφήνεια χωρίς να φιλτράρεται ή καταπιέζεται. Την αγάπη για ζωή!

  • Θεωρείτε ότι τα παιδιά σήμερα αγαπούν το διάβασμα; Και τι πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν γονείς για να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο την αγάπη αυτή;

Παρ’ όλη την εξέλιξη της τεχνολογίας και την έντονη παρουσία της στην καθημερινότητά μας πιστεύω πως τα παιδιά εξακολουθούν να αγαπούν το διάβασμα. Η μυθοπλασία σε συνδυασμό με την πλούσια εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων μαγνητίζουν τους μικρούς αναγνώστες και τους μεταφέρουν σε νέα μονοπάτια της φαντασίας. Σημαντικό ρόλο για να δοθεί αυτό το ερέθισμα και να καλλιεργηθεί η αγάπη για τα βιβλία παίζει σαφώς η οικογένεια. Έτσι, εάν το επιλέγουμε οι ίδιοι ως γονείς έναντι άλλων ασχολιών και δείχνουμε ενδιαφέρον για την ανάγνωση και τη λογοτεχνία, τότε το ίδιο ενδιαφέρον θα μεταφερθεί και στα παιδιά μας.

  • Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος σας φόβος ως παιδί και πως μπορέσατε να εξαλείψετε;

Σαν παιδί, έδινα μεγάλη βάση σε ό,τι αφορά γεγονότα που αφορούν το δεσμό της οικογένειας. Δε θα χαρακτήριζα ως φοβίες τα συναισθήματά μου αλλά περισσότερο ως ανασφάλειες οι οποίες είχαν να κάνουν με τη σταθερότητα στο οικογενειακό περιβάλλον. Είχε για μένα μεγάλη σημασία και εξακολουθεί να έχει τώρα που πλέον έχω δημιουργήσει την δική μου οικογένεια, το αίσθημα της ασφάλειας στο σπίτι. Η οικογένεια αποτελεί για το κάθε παιδί την “φωλιά” του επομένως είναι πολύ βασικό μέσα σε αυτόν τον πυρήνα να υπάρχει ισορροπία η οποία να του επιτρέπει να αναπτυχθεί συναισθηματικά. Σε ό,τι αφορά το θέμα το οποίο πραγματεύεται το βιβλίο μου, δεν μπορώ να βρω κάποια ταύτιση καθώς μέχρι κάποια ηλικία είχα πλήρη άγνοια της έννοιας του θανάτου. Και είναι και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους ήθελα να είναι αυτή η θεματική του πρώτου μου βιβλίου. Να μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους νέους γονείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν το ζήτημα της απώλειας αλλά και να ανοίξει τους ορίζοντες σε όσους το θεωρούν ταμπού.

  • Τέλος αφού σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά και σας ευχηθώ καλή επιτυχία στον Κύκλο της ζωής θα ήθελα να μας πείτε τα σχέδια σας. Τι ακολουθεί τον κύκλο της ζωής;

Από την στιγμή της δημιουργίας του έργου αυτού, αν και δεν είναι το πρώτο μου συγγραφικά, αλλά το πρώτο που εκδόθηκε, συνειδητοποίησα με πόση χαρά με γεμίζει η συγγραφή, καθώς μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται και ένα κομμάτι του εαυτού μου. Η συγγραφή με ωθεί να ανακαλύψω νέους κόσμους, κάνοντας ακόμη περισσότερα σχέδια. Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε με τον εκδοτικό οίκο Μιχάλη Σιδέρη στην διαδικασία έκδοσης του δεύτερου έργου μου με τίτλο: “Μορίς Ρενάρτ, το αγόρι που έγινε πρίγκιπας”. Μια ιστορία στο 1960 που αφηγείται τη ζωή ενός αγοριού, στην πόλη του φωτός, το Παρίσι.

Αγωνιώ να αγγίξει τις καρδιές των αναγνωστών, αυτή τη φορά και μεγαλύτερων ηλικιών!

Share:

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts

Ειρήνη Μαλαχτάρη: Κανείς δεν είναι τόσο ασήμαντος ώστε να μην έχει γεννηθεί και κανείς δεν είναι τόσο σπουδαίος ώστε να μην πεθάνει.

Η Ειρήνη Μαλαχτάρη συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο “Οι ναυαγοί” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα πολυπρόσωπο ανάγνωσμα για την ανθρώπινη φύση,

Μιλτιάδης Σαλβαρλής: Θαυμάζω όσα πέτυχαν οι Μικρασιάτες στην καινούργια τους πατρίδα, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν.

Στο νέο βιβλίο του Μιλτιάδη Σαλβαρλή “Πατρίδα, χώρα, Ξένη” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος  κάνουμε μια υπέροχη βόλτα στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της