Ένα απόγευμα με τον Σωκράτη, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Από τα βιβλία εκείνα που είτε τα ξεκοκαλίζεις στην στιγμή, είτε τα απολαμβάνεις σιγά σιγά. Εγώ επέλεξα να κάνω το δεύτερο. Το βιβλίο δεν είναι άλλο από το “Ένα απόγευμα με τον Σωκράτη” των Γιάννη Μανάλη και Χάρη Παπαδόπουλο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πάμε να δούμε όμως περί τίνος πρόκειται…

Ο Χάρης είναι ένα νέος άνθρωπος που βιώνει μια δύσκολη καθημερινότητα. Άνεργος, πρόσφατα χωρισμένος, έχει αναγκαστεί να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι και να ζήσει ξανά μαζί με τον βαριά άρρωστο πατέρα του και την μητέρα του και την αδερφή του που τον φροντίζουν. Ο Χάρης ασφυκτιά. Νοιώθει να πνίγεται. Τα καλύτερα και πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του να τα περνάει παραγκωνισμένος. Ο πατέρας του πεθαίνει και ξαφνικά ένα τεράστιο βάρος εγκαθίσταται πάνω του. Στην γειτονιά των Θεών θα βρεθεί γυρίζοντας πίσω εκείνο το απόγευμα που θα μάθει για τον πατέρα του και σε ένα νεοκλασσικό απέναντι από την Ακρόπολη θα σταθεί για να ξαποστάσει, κλείνοντας για λίγο τα μάτια του. Μα όταν θα τα ξανά ανοίξει θα βρίσκεται στην Αρχαία Ελλάδα να παρακολουθεί την διδασκαλία του Σωκράτη.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται σαν ένα μυθιστόρημα αυτογνωσίας. Και στα αλήθεια αυτό είναι. Μέσα από την ιστορία του Χάρη αλλά και από την διδασκαλία του Σωκράτη, ο αναγνώστης μαθαίνει τόσα πολλά. Ο κορμός του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από το θεμελιώδες ερώτημα ” Ποιος είμαι;”

Η απάντηση αν και φαινομενικά απλή είναι πολύ περισσότερο σύνθετη. Είμαστε τρίπτυχο… Φυσικό σώμα, Εγωικός εαυτός και Μεγάλος εαυτός της Αγάπης…Είμαστε δηλαδή το σώμα μας, οι αγωνίες μας, αλλά και τα συναισθήματα μας, η ψυχή μας. Γίνεται πολύ μεγάλος λόγος για το τρίπτυχο αυτό καθώς και για την ενεργοποίηση του Μεγάλου μας εαυτού της Αγάπης. Μέσα από την διδασκαλία του Σωκράτη μαθαίνουμε πως αν θελήσει πραγματικά να μάθει ο άνθρωπος ποιος είναι στα αλήθεια θα το καταφέρει μόνο με την ευθυγράμμιση του τρίπτυχου αυτού. Αν θέλουμε να ζούμε μέσα στον Μεγάλο εαυτό της Αγάπης θα πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε πραγματικά, με το είδος της αγάπης όμως που δεν προκαλεί πόνο. Θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε ευγνώμονες για όσα μας φέρνει η ζωή γιατί όλα είναι μαθήματα. Συναισθήματα όπως ζήλεια, κακία, επίκριση δεν ανήκουν στον Μεγάλο εαυτό της Αγάπης. Ανήκουν στον Εγωικό μας εαυτό. Και είναι και αυτά αποδεκτά αφενός γιατί μας δίνουν ένα μάθημα αφετέρου γιατί είναι η αρχή για την αλλαγή μας. 

Δεν χωρά όλη η φιλοσοφία του βιβλίου σε μια τέτοια ανάρτηση. Και δεν θα είχε και κανένα νόημα άλλωστε να αναλύσουμε τόσο πολύ ένα βιβλίο που αυτό που θα πάρει ο κάθε ένας αναγνώστης θα είναι και κάτι διαφορετικό. Ήταν απλά κάποιες σκέψεις δικές μου. Ανάλογα με τα βιώματα μας, με τις σκέψεις μας την στιγμή της ανάγνωσης είναι διαφορετική και η αίσθηση που μας αφήνει. Είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που ακόμα και κάποιον σαν έμενα που τα βιβλία αυτογνωσίας δεν είναι το είδος που προτιμώ σε κερδίζει αμέσως. Λιτό, απλό,  κατανοητό σε εισάγει στον κόσμο του Σωκράτη. Αυτό που θα κρατήσω και θα εφαρμόσω άμεσα είναι πως χρησιμοποιώντας την μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη μπορείς να φτάσεις σύντομα στην απόλυτη αλήθεια σχετικά με τον εαυτό σου…

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο ιδρυτής της Apple, Στηβ Τζομπς, είχε δηλώσει: «Θα έδινα όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη».

Άραγε έχεις αναρωτηθεί πώς θα ήταν να περάσεις ένα απόγευμα μαθητείας δίπλα στον Σωκράτη;

Αλήθεια, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί;

Συνέβη ήδη.

Στον ήρωα αυτού του βιβλίου, που κατάφερε να περάσει ένα απόγευμα με τον Σωκράτη και να μάθει από τον ίδιο το μεγάλο μυστικό του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το μυστικό αυτό τώρα δίνεται σε όλους μας. Εφαρμόζοντάς το, μπορούμε και πραγματοποιούμε κάθε πηγαία επιθυμία μας.

 

«Το βιβλίο Ένα απόγευμα με τον Σωκράτη μας φέρνει σε επαφή με το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου και, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνικές της αυτοβελτίωσης που εμπεριέχει,  μπορεί και ωφελεί άμεσα τον κάθε άνθρωπο. Αυτό το βιβλίο δεν τοποθετείται στη βιβλιοθήκη,  η θέση του είναι… όπου είσαι και εσύ».
Γιάννης Μανάλης – Χάρης Παπαδόπουλος

Συγγραφείς:

Ο Γιάννης Μανάλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτέ-λεσε το πρώτο βήμα στην επαγγελματική του αναζήτηση, η οποία τον οδήγησε τελικά στη δημοσιογραφία. Μετά τις σπουδές του ασχολήθηκε με την ηλεκτρονική και έντυπη δημοσιογραφία, συνεργαζόμενος με τους ομίλους της ΙΜΑΚΟ και της Καθημερινής, καλύπτοντας τους τομείς της ειδησεογραφίας και κατεξοχήν του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας.

Ο Χάρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του O.Π.Α. Σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών Coaching-Teaching στο Chopra University, διοργανώνει σεμινάρια αυτόγνωσίας και αυτοβελτίωσης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε το προφίλ του στο Instagram: slimmer_harrypapas και το προφίλ του στο Facebook: Slimmer Harry Papas. 

 

 

 

 

 

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

On Key

Related Posts