Αλεξία Καλαϊτζή: Αν θέλουμε να φτιάξουμε πιο όμορφο τον κόσμο μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά μας.

Σε μια εποχή που η ζοφερή πραγματικότητα έρχεται να μας πνίξει, είναι πραγματικά χαρά μου να συνομιλώ με ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, αγαπούν τα παιδιά, μοιράζουν χαρά και ελπίδα στους γύρω τους. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου « Μορίς Ρενάρτ, Το αγόρι που έγινε πρίγκιπας» που  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη η κυρία Αλεξία Καλαϊτζή μοιράζεται με τους αναγνώστες της την αγάπη της για τον χορό αλλά πάνω από όλα τον σεβασμό της για αυτό που κάνει. Το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από όλους τους γονείς… Αυτή είναι η σχέση που πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε με τα παιδιά μας. Σχέση εμπιστοσύνης… σχέση αγάπης ώστε να μπορούν να ακολουθούν αυτό που αγαπούν…

 • Κυρία Καλαϊτζή αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στο bookstories.gr Το νέο σας βιβλίο « Μορίς Ρενάρτ, Το αγόρι που έγινε πρίγκιπας» κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για αυτό;

Ο Μορίς, είναι ένα δεκατριάχρονο αγόρι, γαλλικής καταγωγής, όπου από μικρή ηλικία αναγνωρίζει το μεγάλο του όνειρο, το μπαλέτο. Στοχεύει σε αυτό και παρόλο που στη διαδρομή του συναντά δυσκολίες, με την υποστήριξη της οικογένειάς του και της πρώτης του δασκάλας, κυρίας Σιμπόν, βαδίζει ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίησή του. Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες προεφηβικής ηλικίας. Μέσα από την ιστορία του Μορίς, τα παιδιά αφουγκράζονται πως αν δουλέψεις με πείσμα, υπομονή και επιμονή, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα! Ωστόσο, είναι χρήσιμο να αναγνωστεί και από γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς, καθώς περνάει το ηχηρό μήνυμα, του πόσο σπουδαίο είναι τα παιδιά, να έχουν στην πορεία της ζωής τους αλλά και στο κυνήγι των στόχων τους, τη στήριξη των δικών τους ανθρώπων, που απαρτίζουν την ανατροφή και την εξέλιξή τους.

 •  Ο Μορίς είναι ένα αγόρι που ανακαλύπτει από νωρίς αυτό που θέλει να ακολουθήσει στην ζωή του και προσπαθεί πολύ για αυτό. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα για να γράψετε αυτή σας την ιστορία.

Η ζωή μου όλη ! Χορεύω από την ηλικία των τεσσάρων και το μπαλέτο κατοικεί πλέον μέσα μου. Είναι μια ύψιστη τέχνη που αγαπώ και υπηρετώ χρόνια. Από όταν ξεκίνησα επαγγελματικά την συγγραφή ήταν απλά θέμα χρόνου να αγγίξω αυτήν τη θεματολογία. Οι δημιουργικές συγγραφικές μου σκέψεις άρχισαν να γυρνάνε γύρω από το χορό και κυριολεκτικά δε με άφηναν να κοιμηθώ. Έπρεπε να τις αποτυπώσω για να αδειάσει το κεφάλι μου, αλλιώς δεν ήμουν διαυγής και συγκεντρωμένη. Οπότε δεν είχα και άλλη επιλογή! Γράφοντας τον Μορίς αγάπησα ακόμη πιο βαθιά το μπαλέτο αλλά και τους δασκάλους μου που με καθοδήγησαν στην δική μου πορεία.

 • Πότε γεννήθηκε η επιθυμία να διηγηθείτε στους αναγνώστες τις ιστορίες σας και πώς ξεκινήσατε να γράφετε συστηματικά;

Η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα έγινε το 2010 όταν σπούδαζα στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής ηλικίας, αλλά δε στέφθηκε με επιτυχία. Και ευτυχώς θα πω, καθώς διαβάζοντάς το τώρα αντιλαμβάνομαι πως αυτό το έργο δεν ήταν τότε έτοιμο και δεν αντανακλά όλα όσα πρεσβεύω μέσα μου στο σήμερα. Το 2020 εν όψη καραντίνας και αναστολής της βασικής μου εργασίας, διατηρώ σχολές χορού, πυροδοτήθηκε μέσα μου η ανάγκη της γραπτής έκφρασης. Και ξεκίνησα να γράφω και να γράφω και πολύ σύντομα ένιωσα πως μου ταιριάζει και πως έχει να μεταφέρει η ψυχή μου και να συντροφεύσει άλλες ψυχές.

 • Ποιο χαρακτηριστικό των παιδιών εκτιμάτε ιδιαιτέρως;

Αν θέλουμε να φτιάξουμε πιο όμορφο τον κόσμο μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά μας. Είναι λουλούδια που χρειάζονται το κατάλληλο έδαφος για να ανθίσουν. Εκτιμώ τη χαρά τους και την ειλικρίνειά τους.

 • Τι θα θέλατε να σκέφτεται και να νιώθει ο αναγνώστης όταν διαβάσει το βιβλίο σας;

Θα ήθελα να αναρωτηθεί στο τι να συνέβη μετέπειτα στην ζωή του Μορίς, της μαντάμ Σιμπόν και των άλλων προσώπων. Θα ήθελα να χαρεί με τη χαρά του και να νιώσει έστω και στιγμιαία πως “και εγώ μπορώ να καταφέρω αυτά που σκέφτομαι” !

 • Θα βλέπατε τον εαυτό σας να γράφει και βιβλία ενηλίκων ή το παιδικό βιβλίο είναι το είδος που σας έχει κερδίσει εντελώς;

…χαχα.. όλα μου τα μυστικά θέλεις να ξεδιπλώσω.. Το παιδικό βιβλίο κυλάει αβίαστα στην φαντασία μου και πραγματικά αισθάνομαι πως έχω πολλά να επικοινωνήσω στα παιδιά. Τα βιβλία ενηλίκων απαιτούν άλλο προγραμματισμό που αυτή τη στιγμή δε διαθέτω, καθώς πραγματεύομαι και με άλλες τέχνες. Υπάρχει στις σκέψεις μου και αν είναι να συμβεί θα είμαι εδώ να το υποδεχθώ !

 • Από την απλή ιδέα στο χαρτί και από το χαρτί, η εύρεση του κατάλληλου εκδοτικού οίκου. Συναντήσατε δυσκολίες στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος;

Ο κόσμος του εκδοτικού οίκου γενικότερα δε μου είναι ακόμη πολύ γνώριμος. Αυτό που ξέρω είναι πως μέσα σε λίγους μήνες από την απόφαση μου να κινηθώ επαγγελματικά στην συγγραφή, χτύπησε το τηλέφωνό μου. Αυτή τη στιγμή τα έργα μου αγκαλιάζει και εκδίδει ο εκδοτικός οίκος Μιχάλη Σιδέρη. Επί τη ευκαιρία τον ευχαριστώ πολύ !

 •  Αν σας έλεγε κάποιος ότι μπορείτε να έχετε στη βιβλιοθήκη σας μόνο 5 βιβλία, ποια θα ήταν αυτά;

Αχ αυτά τα ερωτήματα/διλλήματα με αγχώνουν ! Θυμάμαι που λέγαμε μικρά.. Αν ναυαγούσες σε ένα νησί πες τρία πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου.. Ε πότε δε μπόρεσα να επικεντρωθώ σε αυτά τα τρία…
Αυτό που με σιγουριά θα σου απαντήσω αποφεύγοντας το δίλλημα είναι πως θα είχα σίγουρα μυθιστόρημα, παιδικό βιβλίο, βιβλίο αυτοεξέλιξης, βιβλίο σπουδαίων προσώπων της ανθρωπότητας και βιβλίο συμπαντικών και μεταφυσικών θεμάτων.

 • Έχετε ήδη στο μυαλό σας τι θα ακολουθήσει το αγόρι που έγινε πρίγκιπας;

Το επόμενο συγγραφικό μου έργο είναι ήδη έτοιμο, με αφορμή τα 100 έτη που κλείνει η Ελλάδα φέτος από τη Μικρασιατική καταστροφή. Δεν έχει φτάσει στον εκδότη για αξιολόγηση, οπότε δε γνωρίζω το μέλλον του. Όμως επειδή είμαι πάντα αισιόδοξη ίσως σε λίγο καιρό συζητάμε και για αυτό το έργο !

 •  Για το τέλος, θα θέλατε να μοιραστείτε μια βαθύτερη σκέψη σας με τους αναγνώστες σας;

Ότι θέλεις να μάθεις για εμένα αρκεί απλά να διαβάσεις τα βιβλία μου. Πίσω από τις λέξεις θα συναντήσεις τις αξίες μου, τα πιστεύω μου και όσα αφουγκράζομαι για τη ζωή.

Share:

1 σκέψη για το “Αλεξία Καλαϊτζή: Αν θέλουμε να φτιάξουμε πιο όμορφο τον κόσμο μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά μας.”

 1. Το βιβλίο αυτό είναι ρομαντικό, τρυφερό, ευαίσθητο παρακινεί τα παιδιά να ακολουθούν τα όνειρα τους να μην το βάζουν κάτω. Πολύ καλό!!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts

Ειρήνη Μαλαχτάρη: Κανείς δεν είναι τόσο ασήμαντος ώστε να μην έχει γεννηθεί και κανείς δεν είναι τόσο σπουδαίος ώστε να μην πεθάνει.

Η Ειρήνη Μαλαχτάρη συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο “Οι ναυαγοί” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα πολυπρόσωπο ανάγνωσμα για την ανθρώπινη φύση,

Μιλτιάδης Σαλβαρλής: Θαυμάζω όσα πέτυχαν οι Μικρασιάτες στην καινούργια τους πατρίδα, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν.

Στο νέο βιβλίο του Μιλτιάδη Σαλβαρλή “Πατρίδα, χώρα, Ξένη” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος  κάνουμε μια υπέροχη βόλτα στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της