Το λουλούδι της θάλασσας της Νάγια Δαλακούρα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η πρώτη μου επαφή με την Νάγια Δαλακούρα έγινε με το νέο της μυθιστόρημα Το λουλούδι της θάλασσας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Και πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου παρόλο που είχα διαβάσει εξαιρετικές κριτικές και για τα προηγούμενα βιβλία της. Πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία δυο ανθρώπων τόσο διαφορετικών μα και συνάμα τόσο ίδιων. Δυο ανθρώπων μεγαλωμένων σε διαφορετικούς πολιτισμούς, σε διαφορετικές χώρες που όμως φαίνεται να είναι γραφτό τους να συναντηθούν.

Ο Τζέιμς γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο αριστοκρατικό περιβάλλον της Αγγλίας του του 1800. Στερημένος τόσο από την πατρική όσο και την μητρική αγάπη θέλησε να ακολουθήσει την δίκη του πορεία και κόντρα στην θέληση του πατέρα του σπουδάζει γιατρός. Μια απόφαση   έμελλε να του αλλάξει τον κόσμο όπως τον γνώριζε μέχρι εκείνη την στιγμή. Δέχεται την θέση του γιατρού στο πλοίο “Sea Flower” στην αποστολή για τον εντοπισμό των δυο αγνοούμενων πλοίων του Βρετανικού στόλου “Terror” και “Erebus” στα στενά της Αρκτικής. Η ζωή του ναυτικού είναι τελείως διαφορετική από αυτή που έχει συνηθίσει. Ωστόσο η προσαρμογή του θα είναι σχετικά εύκολη. Το αίσθημα όμως καθήκοντος μέσα στο οποίο έχει μεγαλώσει θα τον αναγκάσει να βρεθεί εκτός πλοίου σε μια παγωμένη άκρη της Αρκτικής. Και εκεί θα βρει την πιο ζεστή φυλή που θα μπορούσε να φανταστεί. 

Η Νανούκ από την άλλη θα γεννηθεί την ίδια εποχή με τον Τζειμς στην μακρινή Αρκτική. Μια νύχτα  που η φυλή της αποχαιρετούσε τον γενναίο θείο της. Μια νύχτα αποχαιρετισμού και καλωσορίσματος μαζί. Η Νανούκ θα πάρει το ταλέντο και το ανήσυχο πνεύμα του θείου της. Θα γίνει η μόνη γυναίκα κυνηγός της φυλής και θα σταθεί βράχος για την οικογένεια της.

Ο Τζειμς και η Νανουκ θα συναντηθούν εκπληρώνοντας το πεπρωμένο τους. Σαν να ήταν αυτός από πάντα ο σκοπός που γεννήθηκαν… Γιατί …

Τα βλέμματά τους συναντήθηκαν κάπου στην μέση του Ατλαντικού πολύ πριν συναντηθούν οι ίδιοι…

Η συγγραφέας με φόντο την Αγγλία του 1800 και βασισμένη  στην πραγματική ιστορία της έρευνας για την ανεύρεση του «Terror» και του «Erebus», των μυθικών πλοίων μιας καταραμένης αποστολής, που χάθηκαν πριν από 175 χρόνια, στήνει μια εξαιρετική ιστορία. Ο δυτικός πολιτισμός μπλέκει αριστοτεχνικά με τους Ιθαγενείς της Αρκτικής. Η βαθιά έρευνα που έχει κάνει η κυρία Δαλακούρα αποτυπώνεται στις εκτεταμένες λεπτομέρειες των συνηθειών των Ινουίτ. Στα ήθη, στον πολιτισμό τους, στην θρησκεία τους. Παράλληλα δεν είναι καθόλου κουραστικές. Θα έλεγα ότι είναι απολαυστικές. Συνθέτει μια ιστορία αγάπης και όμως αυτό που σου μένει δεν είναι το ρομάντζο. Είναι μια βαθιά ανθρώπινη  ιστορία με έντονο λυρισμό που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αναγνώστη ασυγκίνητο. Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για το βιβλίο αυτό. Να μιλήσω για τα συναισθήματα που σου βγάζει; Για την αίσθηση που σου αφήνει; Οι λεπτομέρειες που σου παρουσιάζει η συγγραφέας αλλά και ο τρόπος γραφής της σε ταξιδεύουν ολοκληρωτικά. Και κάνουν τον αναγνώστη να ορκίζεται ότι έχει ζήσει τόσο με τους Ινουίτ όσο και στην Αγγλία του 1800. Τέλος θα ήθελα πολύ να μιλήσω για το τέλος… αλλά ειλικρινά δεν θα πω τίποτα που να σας χαλάσει την μαγεία. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όλους όσους αγαπούν τους ανθρώπους, την φύση και σε όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι που να ξεπερνά τις προσδοκίες τους….

Από το οπισθόφυλλο :

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της έρευνας για την ανεύρεση του «Terror» και του «Erebus», των μυθικών πλοίων μιας καταραμένης αποστολής, που χάθηκαν πριν από 175 χρόνια.

Αρκτικός Κύκλος, 1848

Ο Τζέιμς έχει ανατραφεί με τους εθιμοτυπικούς κανόνες της βικτοριανής αριστοκρατίας. Επαναστατώντας ενάντια σε κατεστημένα, αναλαμβάνει χειρουργός στο εξερευνητικό «Sea Flower» και σαλπάρει από τον Τάμεση προκειμένου να εντοπίσουν δύο αγνοούμενα πλοία του βρετανικού στόλου. Το μόνο που ονειρεύεται είναι να είναι ελεύθερος.

Η Νανούκ μεγάλωσε πάνω σε ένα έλκηθρο καμωμένο από οστά φάλαινας, μετακινούμενη στην αχανή πεδιάδα της Αρκτικής. Στον τόπο αυτό έμαθε να χορεύει ακολουθώντας το ελεύθερο πέταγμα των πουλιών, το κολύμπι των σολομών και τον ερωτικό χορό των φαλαινών. Νιώθει ελεύθερη, ώσπου στη ζωή της εισβάλλει ο λευκός δαίμονας. Η Νανούκ και ο Τζέιμς μεγάλωσαν κοιτώντας ο ένας στην Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση. Όμως τα βλέμματά τους συναντήθηκαν κάπου στη μέση του Ατλαντικού πολύ πριν συναντηθούν οι ίδιοι.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Είναι αρχαιολόγος και δραστηριοποιείται στον χώρο των μουσείων ως επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγός. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Το λιμάνι των χαμένων γυναικών, κυκλοφόρησε το 2019 και το δεύτερο, Θράσσα. Η μάγισσα της Θράκης, το 2021 από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

 

 

 

Share:

1 σκέψη για το “Το λουλούδι της θάλασσας της Νάγια Δαλακούρα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος”

  1. Παράθεση: Νάγια Δαλακούρα: Το σύμπαν δεν συνηγορεί, αν δεν το επιδιώξουμε εμείς. -

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts