Μορίς Ρενάρτ, Το αγόρι που έγινε πρίγκηπας, Αλεξία Καλαϊτζή, Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Ποιο νομίζετε ότι είναι το σημαντικότερο μάθημα που μπορούμε να δώσουμε ως γονείς στα παιδιά μας; Τι θα πρέπει να μάθουν από την πολύ μικρή ηλικία τους και να το ακολουθούν ως την ενήλικη ζωή τους; Ότι το σημαντικότερο από όλα αυτά που θα συμβούν στην ζωή τους είναι να βρουν  αυτό το κάτι, το μικρό ή το μεγάλο που θα τους αρέσει , θα τους παθιάσει, θα το βάλουν στόχο και θα θελήσουν να ακολουθήσουν. Και ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι άλλοι ή ο κόσμος , αυτοί θα πρέπει να μείνουν σταθεροί στα θέλω και στους στόχους τους. Ακόμα και αν τους κοροϊδέψουν ή αν τους χλευάσουν. Θα κλείσουν τα μάτια και θα προσπεράσουν. Θα βαδίσουν τον δρόμο που έχουν διαλέξει και που στο τέλος τους περιμένουν πολλά και σπουδαία πράγματα. Γιατί μόνο αν ακολουθούμε τα όνειρά μας μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Και εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος σαν γονείς. Ανεξάρτητα από τα δικά μας πιστεύω, από τα όνειρα που έχουμε κάνει οι ίδιοι για τα παιδιά μας πάνω από όλα αυτά σημασία έχει η κλίση του ίδιου του παιδιού.

Αφορμή για όλες αυτές τις σκέψεις στάθηκε το νέο βιβλίο της Αλεξίας Καλαϊτζή “Μορίς Ρενάρτ, Το αγόρι που έγινε πρίγκηπας” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη σε εικονογράφηση Ιφιγένειας Σιδέρη.  Κάπου στην Βόρεια Γαλλία ζει ο Μορίς. Ο Μορίς είναι ένα δεκατριάχρονο αγόρι που αγαπά πολύ την σκηνή και το θέατρο. Η οικογένεια του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να παρακολουθεί ο Μορίς παραστάσεις αλλά ο ίδιος δεν πτοείται. Έχει βρει  τρόπους να τρυπώνει κρυφά στο θέατρο και να αναπνέει το άρωμα του θεάτρου που τόσο αγαπά. Εκεί θα γνωρίσει τον κύριο Μπράιτ τον επιστάτη του θεάτρου που θα γίνει ο φύλακας άγγελός του. Με αντάλλαγμα την βοήθεια του Μορίς στο θέατρο θα τον αφήνει να τριγυρνά ανενόχλητός. Εκεί ο Μορίς θα αγαπήσει με πάθος το κλασσικό μπαλέτο. Θα τον αφήσουν οι γονείς του όμως να ακολουθήσει αυτό που αγαπά; Θα καταφέρει να προετοιμαστεί κατάλληλα για να διεκδικήσει την υποτροφία εφήβων στην όπερα του Παρισιού; Θα καταφέρει να χορέψει κάποια στιγμή την Λίμνη των Κύκνων; 

Στο δεύτερο βιβλίο της η συγγραφέας έχει καταφέρει να γράψει ένα ακόμα καλύτερο βιβλίο από την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια. Η ιστορία του Μορίς είναι μια καταπληκτική ιστορία ύμνος, αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα παιδιά που τόλμησαν να ονειρευτούν, να ελπίσουν, να παλέψουν και γιατί όχι να  καταφέρουν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Με φανερή εξέλιξη στον τρόπο γραφής της, η συγγραφέας μας γνωρίζει τον Μορίς και την ιστορία του. Με άμεσο λόγο, στρωτό, σαφή όπως πρέπει να είναι κάθε παιδικό βιβλίο και με μια δωρική σχεδόν εικονογράφηση το βιβλίο αυτό γίνεται το όχημα για να αγαπήσουν τα παιδιά μας τους στόχους τους. Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, θάρρος να διεκδικούν όσα αγαπούν αλλά και την τόλμη να μπορούν να μας κάνουν κοινωνούς των επιθυμιών τους. 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Ίσως κάποιοι σε χλευάσουν, όμως εσύ θα θυμάσαι πως δεν ξέρουν, δεν έχουν ανακαλύψει αυτό που εσύ ανακάλυψες, θα δείχνεις κατανόηση, θα σηκώνεις το κεφάλι και περήφανα θα συνεχίζεις…»

Ο δεκατριάχρονος Μορίς Ρενάρτ αγαπά τη σκηνή του θεάτρου και μια μέρα, από περιέργεια, τρυπώνει κρυφά στο θέατρο της πόλης του. Γίνεται όμως αντιληπτός από τον καλοσυνάτο επιστάτη, και εκεί κάνουν μια συμφωνία η οποία θα του αλλάξει τη ζωή. Μέσα στο θέατρο αυτό, γεννιέται το πιο μεγάλο του όνειρο. Με πείσμα, με θυσίες, με την υποστήριξη της οικογένειάς του και της αινιγματικής κυρίας Σιμπόν που πιστεύει σε εκείνον, ξεκινά το ταξίδι της υλοποίησής του. Ο στόχος του είναι πολύ υψηλός και ο Μορίς θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο..

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Αλεξία Καλαϊτζή είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2005) και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ανδρομάχη Καφαντάρη (2009). Από το 2011 είναι ιδιοκτήτρια και γενική διευθύντρια των Σχολών Χορού Indancestrial. Με στόχο την προσέγγιση της παιδικής ηλικίας, έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων, παιδαγωγικής αλλά και χορού. Η προσέγγισή της στη διοίκηση και καθοδήγηση των Σχολών Χορού Indancestrial, καθώς και η αγάπη της για κάθε μορφή τέχνης, συντέλεσαν στη βράβευσή της το 2019 από το περιοδικό Δρώμενα (που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη), με το βραβείο «Γε’νέο Επιχειρείν» ως μία από τις σημαντικότερες νέες στη Βόρεια Ελλάδα στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Τον Δεκέμβρη του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο παιδικό βιβλίο της με τίτλο “Ο κύκλος της ζωής μέσα από τα μάτια της Μέλιας”, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

 

Share:

1 σκέψη για το “Μορίς Ρενάρτ, Το αγόρι που έγινε πρίγκηπας, Αλεξία Καλαϊτζή, Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.”

  1. Παράθεση: Αλεξία Καλαϊτζή: Αν θέλουμε να φτιάξουμε πιο όμορφο τον κόσμο μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά μας. -

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts