Κάτω από την μηλιά, Μαρία Τζιρίτα, εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Μαρία Τζιρίτα στο δέκατο τέταρτο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός καταπιάνεται με ένα ακόμα θέμα βγαλμένο κατευθείαν από την ζωή. Το βιβλίο Κάτω από την μηλιά είναι μια ακόμα αληθινή ιστορία που η ζωή σκαρώνει και σε κάνει πολλές φορές να σκέπτεσαι πως η φαντασία της ξεπερνά ακόμα και αυτήν του πιο ευφάνταστου συγγραφέα.
Η ζωή της Νάγιας ανατρέπεται όταν η θεία της Πάολα την καλεί στο σπίτι της για να της μιλήσει. Από εκεί και πέρα όλα όσα θεωρούσε δεδομένα στην ζωή της παύουν να ισχύουν και πολλά κομμάτια του πάζλ μπαίνουν στην θέση τους αποκαλύπτοντας την ευρύτερη μεγάλη εικόνα της οικογένειας της. Τρεις γενεές γυναικών μπλέκουν μεταξύ τους σε ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων που άλλες φορές προβληματίζει, άλλες φορές θυμώνει μα κυρίως λυτρώνει τις τρεις γυναίκες. Λάθη του παρελθόντος βγαίνουν στην επιφάνεια, λάθος αποφάσεις, λάθος στιγμές. Άνθρωποι που παίρνουν τον ρόλο του θεού και ορίζουν την μοίρα άλλων ανθρώπων. Είναι μερικά από τα μυστικά που μαθαίνει η Νάγια για την οικογένεια της.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο και μόνο ένα από τα βασικά θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό είναι το κατά πόσο η πορεία ενός ανθρώπου είναι προδιαγεγραμμένη και κληροδοτείται από γονιό σε παιδί. Πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να παρέμβει στην πορεία αυτή, να σπάσει τα δεσμά και να ακολουθήσει την δική του τροχιά. Η οικογένεια, οι ευθύνες που καλείται να σηκώσει ένας άνθρωπος μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον χωρίς καλά καλά να το έχει ζητήσει, το πεπρωμένο ή αλλιώς η μοίρα είναι ακόμα μερικά ζητήματα που θα προσπαθήσεις να απαντήσεις διαβάζοντας το βιβλίο αυτό. Και φυσικά η δύναμη της συγχώρεσης και το κατά πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να συγχωρήσει ή ακόμα και να ξεχάσει πράγματα που τον έχουν πληγώσει. Η συγγραφέας με λόγο απλό, λιτό ξεδιπλώνει την ιστορία του βιβλίου. Οι χαρακτήρες δυνατοί, ανθρώπινοι, πολύπλευροι με πάθη οι περισσότεροι αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Σε κάποια σημεία ίσως θα ήθελα περισσότερη εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεση των ηρωίδων. Κάτι που πιστεύω θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε τις πράξεις τους καλύτερα και να τις κατανοήσουμε. Σε καμία περίπτωση δε, και αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη να τις δικαιολογήσουμε. Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι είναι μια δυνατή αληθινή ιστορία. Μια ιστορία δυστυχώς που κανένας από τους πρωταγωνιστές της δεν κατάφερε να μπει στην καρδιά μου καθώς οι περισσότεροι κινήθηκαν μέσα σε αυτή με γνώμονα την προσωπική τους φιλοδοξία και καλοπέραση. Αυτό βέβαια δεν μειώνει καθόλου την αξία του βιβλίου αυτού σαν ανάγνωσμα.
Από το οπισθόφυλλο: Την ημέρα που η Πάολα κάλεσε στο σπίτι της την ανιψιά της τη Νάγια, για να της ανοίξει την καρδιά της, άνοιξε μαζί και το κουτί της Πανδώρας για ολόκληρη την οικογένειά τους. Όσα της αποκάλυψε, καθώς ξετύλιγε την ιστορία της ζωής της, παρέσυραν σαν άγριο κύμα την ανυποψίαστη κοπέλα κι άλλαξαν τη δική της ζωή για πάντα. Μυστικά καλά κρυμμένα για πολλά χρόνια ήρθαν στο φως, φέρνοντας όμως σκοτάδι στην ψυχή της Νάγιας. Πλέον θα είναι στο χέρι της να αποδείξει ότι το μήλο δεν πέφτει πάντοτε κάτω απ’ τη μηλιά. Πόσο εύκολο είναι όμως κάτι τέτοιο; Πώς θα καταφέρει το νεαρό κορίτσι να γλιτώσει από το παρελθόν και από την κατάρα που κατατρύχει την οικογένειά της; Η αληθινή ιστορία τριών γυναικών, από τρεις διαφορετικές γενιές, έρχεται να μας διδάξει με έναν συγκλονιστικό τρόπο πως πάντα υπάρχει ελπίδα να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας και να φτιάξουμε τη ζωή μας όπως ακριβώς τη θέλουμε και μας αξίζει.

Share:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media

Most Popular

Categories

On Key

Related Posts

Ειρήνη Μαλαχτάρη: Κανείς δεν είναι τόσο ασήμαντος ώστε να μην έχει γεννηθεί και κανείς δεν είναι τόσο σπουδαίος ώστε να μην πεθάνει.

Η Ειρήνη Μαλαχτάρη συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο “Οι ναυαγοί” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα πολυπρόσωπο ανάγνωσμα για την ανθρώπινη φύση,